keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Warcon 2011

Mennyt kesä oli kohtuu hiljaista lautapelirintamalla, kun vapaa-ajan on treenit tahtoneet syödä. Mutta viimeinkin tapahtui jotain blogiinkin kirjaamisen arvoista, kun kävimme anselmin kanssa Warconissa, joka on Suomen lautapeliseuran järjestämä "virallinen" sotapelitapahtuma. En vielä omaa raporttiani ole ehtinyt kirjoittaa mutta anselmi ystävällisesti taas lupasi nostaa kirjoitusten tasoa lähettämällä kynänsä vierailulle. Tässäpä anselmin raportti conista, olkaa hyvät:

---


Ensimmäinen WarConini oli kaikin puolin positiivinen kokemus. Aiempi sotapelikokemukseni on rajoittunut pääasiassa Memoir 44:seen, joten kokeneemmille pelaajille luvassa oli lähinnä helppoa tykinruokaa. Pelaamaan ehdin vain lauantaina, mutta onnistuin ujuttamaan tiukkaan aikatauluun kaksi testauslistallani jo pitkään ollutta peliä.

Aluksi vuorossa oli CC Ancients -turnaus, missä Marko antoi mainion oppitunnin pelistä ja kuinka sitä pelataan. Pelattava skenaario turnauksen alkukierroksissa oli Bagradas. Arvonnassa sain roomalaiset, joka on aloittelijalle kenties kiitollisempi puoli pelata. Kiitollisempi sen vuoksi, että karthagolaisilla on skenaariossa enemmän erilaisia joukkoja, ja näin ollen enemmän sääntöjä muistettavana.

Sääntöjen lukemisen perustella kuvittelin Karthagon norsuja erityisen vahvoiksi ja suhtauduin niihin varovaisella kunnioituksella. Nostin rintamalinjaa ja vedin keskustassa kevyttä jalkaväkeä pois parempien yksikköjen edestä odottamaan norsujen rynnistystä. Oikealla Karthago kävi ärsyttämässä joukkojani kevyen jalkaväen keihäillään. Nostin oikeaa sivustaa ja vastasin samalla mitalla aiheuttaen mukavasti tappioita. Karthago veti tappiota kärsineet joukkonsa parempaan suojaan ja kävi kovaan rynnistykseen keskeltä norsuillaan ja oikealta ratsuväellään. Norsujen mylvintä päättyi huonosti. Vastaiskussa heitin lähes yksinomaan kypäriä ja keskustan johtajan ansiosta ne laskettiin Karthagon tappioiksi. Kolme norsuyksikköä luhistui kuolleena taistelutantereelle. Oikealla sivustalla Karthago menestyi paremmin lyöden yhden roomalaisjalkaväen ja hajottaen muiden tuet. Pelitilanne oli Roomalle 3-1.

Menestyksestä huumaantuneena jatkoin aggressiivista linjaa. Hyökkäsin oikealla sivustalla, vaikka joukot olivat huonosti organisoituneina. Tämä kostautui Karthagon lyödessä kovaa takaisin nujertaen osan oikean sivustan kevyestä jalkaväestä ja apujalkaväestä. Jäljelle jääneet yksiköt yritin pelastaa keskustaan vahvempien yksiköiden suojaan. Oikea sivustani oli kuitenkin käytännössä halvaantunut ja Karthago onnistui napsimaan heikentyneitä joukkoja kuin kypsiä marjoja. Pelitilanne taisi tässä vaiheessa olla Karthagolle 4-6.

Tilanteen rauhoituttua oikealla siirsin pelin painopisteen vasemmalle, jonne pääosa kädessä olevista korteistani oli. Siirsin toisen keskustan johtajista oikeaan sivustaan. Seuraavalla vuorolla hyökkäsin Karthagon kevyen ja warrior-jalkaväen kimppuun vahvalla erikoiskortilla. Tällä kertaa nopat eivät kuitenkaan olleet suosiollisia ja sain aikaiseksi vain vähäisiä tappioita. Karthago pelasi vastaiskukortin tuhoten kaksi roomalaisyksikköä. Peli päättyi Karthagon voittoon 4-8.

Pelkästään yhden pelin perusteella voi todeta, että CC Ancients on erinomainen peli. Peli vaatii enemmän strategista suunnittelua kuin Memoir 44, koska linjasta irtautuneet joukot ovat vastustajalle helppoja pisteitä. Lisäksi johtajat ovat merkittävä apu joukoille ja niiden tehokas käyttäminen on tärkeää. Pelin lisäominaisuuksista huolimatta peliaika on Memoir 44:n luokkaa.

Alkupalan jälkeen siirryin päivän pihviin, eli Britanniaan. Arvonnassa sain keltaisen. Koska keltainen on aloittelijalle vaikea väri, päätimme vaihtaa keken kanssa värejä. Pelasin siis vihreää, eerom sinistä ja Vesa (?) punaista. Keken ohjaissa peli lähti nopeasti käyntiin. Ennen kuin ehdin kissaa sanomaan, oli roomalaisten keltainen vyöry pyyhkäissyt yli Britannian vieden mukanaan suuren osan belgeistä ja briganteista. Kyllä walesilaisilta taidettiin retorisesti kysyä haluavatko he alistua, johon katsoin parhaaksi vain nyökyttää päätäni toivoen että kartalle jäisi edes yksi vihreä laatta.

Peliä pelasin ilmeisesti niin kuin sitä vihreällä pitääkin, eli passiivisesti puolustaen. Roomalaisten poistuttua 5.kierroksen lopussa jäi kartan eteläosaan paljon tyhjää tilaa, jota olisin voinut walesilaisilla vallata enemmänkin. Pelkäsin kuitenkin, että irlantilaiset hyökkäävät selustaan ja tyydyin luomaan vain vasallialueen lähelle Yorkia. Yritin vallata eteläisiä alueita juuteilla, mutta passiivinen pelaaminen walesilaisilla teki juuteista sakseille helpon heimon tuupata mereen.

Myöhemmin pelissä yritin tanskalaisilla kerätä pisteitä parhaani mukaan. Jotenkin epähuomiossa kuitenkin suuntasi valtaukseni liiaksi pohjoiseen enkä päässyt keräämään parhaita mahdollisia pisteitä. Huonosti suunnatut valtaukseni hyödyttivät erityisesti punaista ja haittasivat sinistä. Sininen läimittiinkin pelissä oikeastaan vähän puolivahingossa siihen kuntoon, että eerom järjesti itselleen ajankulua pelaamalla toista peliä viereisessä pöydässä. Vasta lopussa hän pääsi normanneilla takaisin pelipöytään, mutta silloin peli oli jo hänen osaltaan ratkennut. Lopputulos punainen 247pistettä, keltainen 240 pistettä, vihreä 217 pistettä ja sininen 130 jotain pistettä. Suoritukseni oli ilmeisesti täydellinen keskiarvo pisteistä mitä yhdellä värillä keskimäärin saa kerättyä.

Pelikokemuksena Britannia oli kaksijakoinen. Peliä voisi kuvailla raskaansarjan versioksi Smallworldistä. Itse en ole Smallworldin erityinen ystävä, mutta Britannia oli huomattavasti miellyttävämpi kokemus. Teema ja pelin historiallinen ulottuvuus tekevät siitä kiinnostavan. Peli kuvastaa hyvin kuinka eurooppalaiset heimot ovat vuoronperään käyneet Brittein saarilla ryöväämässä kuin lomamatkalla konsanaan. Pelin pituus (meidän peli 4,5 tuntia) tekee pelistä kuitenkin hieman puuduttavan. Vihreä väri ehkä lisää tätä puuduttavuutta, koska sillä pääasiassa pidetään tiukkoja puolustuslinjoja. Muilla väreillä on enemmän aaltoilua pelin kuluessa. Tiivistettynä, 3-4 kierrosta lyhyempänä, Britanniaa pelaisi varmasti useamminkin.

Kiitokset järjestäjille ja kanssapelaajille hienosta conista.