keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Vieraskynä: Anselmin Spiel 2012, part 3


SPIEL 2012: Lauantai 20.10. ja yhteenveto

Perjantaina alkanut hulabaloo jatkui lauantaina. Kisaväsymys alkoi painaa sen verran, että messukeskukseen tuli raahauduttua vasta puolilta päivin. SLS:n foorumilla oli maininta latvialaisten uusista korttivetoisista lautapeleistä, joten istahdimme testaamaan Central Market:ia. Pelissä huutokaupataan vihanneksia. Kierroksen alussa pelaajille jaetaan neljä korttia, joissa on 2-4 kappaletta tiettyä vihannesta. Aloittava pelaaja ilmoittaa yhden viidestä vihanneksesta, jonka myymisestä käydään huutokauppaa. Huutokauppa tehdään alentuvin tarjouksin. Alhaisimman tarjouksen tehnyt pelaaja saa myydä nimettyä vihannesta ensimmäisenä. Asiakas ostaa vihannesta korkeintaan 10 kappaletta. Jos asiakkaan kiintiö tulee täyteen, jää liian kovaa hintaa pyytäneille pelaajille rehut käteen. Yhtä vihannesta voi kierroksella myydä vain kerran. Sama toistetaan niin, että kaikki saavat aloittaa. Kierroksen lopussa käteen jääneistä korteista saa yhden jemmata viimeistä kierrosta varten. Kierroksella eniten rahaa kerännyt pelaaja saa pelaajien lukumäärän verran pisteitä. Muut alenevasti pisteen vähemmän. Kierroksia pelataan yhteensä 7. Pelaajille jaetaan alussa myös erikoiskortit, joilla voi kerran pelissä kasvattaa omaa kiintiötä, myydä väärää vihannesta tai puolittaa kilpailijan tuoton. Peli on varsin suoraviivaista huutokauppaa. Parin huonosti menneen kierroksen jälkeen ei oikeastaan ole asiaa kärkeen. Edes hyvien korttien jemmaaminen viimeiselle kierrokselle ei auta, koska viimeinen pisteytys tapahtuu normaalisti.

Mutta mitäpä olisivat messut ilman Reineria!? Knitzian uutuudessa Qinissä asutetaan Kiinan takahikiää asettamalla dominopalikoita laudalle. Dominopalikoissa symbolit on korvattu maastotyypeillä. Kun muodostaa kolmen yksikön kokoisen alueen samaa maastoa, voi alueelle asettaa pagodan (kiinalainen kesämökki?). Kasvattamalla alueen riittävän isoksi pagoda muuttuu tupla-pagodaksi. Eri pelaajien samanlaisten alueiden kohdatessa, suuremman alueen omistava pelaaja valtaa alueet. Tupla-pagoda-alueita ei voi vallata. Laudalla on myös kyliä, johon mökkinsä saa asettaa suurimman viereisen alueen omistava pelaaja. Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä pääsee eroon kesämökeistään. Aluksi kuvittelin pelin olevan yksinkertaistettu versio Tigris & Euphratesista, mutta kuvitelma osoittautui nopeasti vääräksi. Qin on taattua Knizia-tuubaa, tuuripitoinen dominopalikkaharjoitus, jonka paras puoli on lyhyt peliaika.


Kuula ihmeissään, kun lopetin pelin.

Messujen viimeisenä hitaana pelattiin Ginkgopolista. Pelaajille jaetaan alussa laattoja, käsikortit, pelaajavärisiä resursseja sekä kolme korttia pöydälle. Kortit antavat heti alkuun eri pelaajavoimat (variable player powers). Pelilaudan muodostaa 3x3 neliönmuotoista rakennuslaattaa ja niiden reunoille asennettavat ympyränmuotoiset laajennuslaatat. Pelissä on kahdenlaisia kortteja: rakennuskortteja, joissa on rakennuslaattojen värejä ja numeroita sekä laajennuskortteja, joissa on laajennuslaattojen kirjaimia. Kädessä olevista korteista kaikki pelaavat samanaikaisesti yhden. Kortin voi pelata laatan kanssa tai ilman. Pelaajan tekemä toiminto määräytyy siitä, kumman kortin pelaa ja pelaako laatan vai ei. Pelaaja tekee pelivuorossa siis yhden toiminnon neljästä eri vaihtoehdosta. Pelaamalla pelkän kortin, saa kortista riippuen laattoja, voittopisteitä tai resursseja. Pelaamalla kortin ja laatan pääsee muokkaamaan pelilautaa. Rakennuskortilla kasvatetaan kortissa määrättyä pinoa. Laajennuskortilla laajennetaan kortin osoittamaan kohtaan. Laatan kanssa pelatut kortit jäävät pelaajan eteen ja antavat bonuksia tulevissa toiminnoissa. Laattoja pelatessa pelaajalla tulee olla riittävästi resursseja, joita asetetaan pinon korkeuden verran pelatulle laatalle. Käteen jääneet kortit ojennetaan vasemmanpuoleiselle pelaajalle. Sitten yksi kortti lisää pakasta ja pelataan seuraava kierros. Pisteitä tulee pelin aikana kerätyistä voittopisteistä ja pelilaudalta. Eri värit muodostavat laudalla alueita, joiden hallinnasta saa bonuspisteitä. Teennäisestä teemasta huolimatta peli on täysin abstrakti. Pelissä on myös vaikea luoda mitään pitkäjänteistä strategiaa, koska kortit kiertävät. Vaikka muut tuntuivat pitävän pelistä, itse en lämmennyt sille lainkaan. Tämä näkyi myös lopputuloksessa.


Yhteenveto messuista.

Monta peliä jäi vielä testaamatta, mutta onneksi Sintonic hamstrasi melkoisen kasan pelejä Raumalle. Kiinnostavimpina kenties Terra Mystica, Asgard ja Carson City: Gold & Guns. Erityinen kiitos Sintonicille, Zifnabille ja Kuulalle hyvästä matka- ja peliseurasta.

Paras uusi lyhyt peli: Pick a Dog/Pig.
Uskomattoman simppeli ja hauska konsepti. Toimii varmasti niin aikuisten kuin lasten kanssa. Peliä pelatessa lähinnä ihmettelee, miksi itse ei ole tullut ajatelleeksi tällaista peliä.

Paras uusi pitkä peli: Tzolk'in.
Dynaamista työläisten asettelua, jossa vaihtoehtoja on runsaasti. AP-vaara on kohtuullinen, mutta toisaalta peli ohjaa toteuttamaan valittua strategiaa. Kuinka hyvin valittu strategia onnistuu, riippuu pelaajan ajoituksesta ja muiden pelaajien valinnoista.

Varma vanha valinta: Biblios.
Paluulennolla ehdittiin Sintonicin kanssa pelata kaksinpeli Bibliosta, joka tarttui käteeni Iellon ständiltä King of Tokyon lisäosan sijaan. Onneksi tarttui. Olen pelannut pelin Scripts and Scribes -versiota joskus aiemmin. Erinomainen peli ja toimii erittäin hyvin lentokoneessa pelattavaksi.

Pahin tunkki: Bacchanalia.
Ständillä tumma, kaunis, italialainen neitonen tarjoili viiniä. Harkintakyky petti. Luulin omistavani lyhyen, nopean korttienlätkintäpelin. Omistankin 2-3 tunnin, häsmäisen tarinankerronta-/jaarittelupelin.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin kattava ja hyvä reportti, lisää näitä.

Sami H kirjoitti...

Erittäin kattava ja hyvä reportti, lisää näitä.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olen iloinen, että olen huomannut tämän sivuston, juuri sopivaa tietoa, joka halusi!

Anonyymi kirjoitti...

buy tramadol long does tramadol overdose take - tramadol hcl controlled substance

Anonyymi kirjoitti...

http://reidmoody.com/#53287 generic ativan photos - buy generic ativan online

Anonyymi kirjoitti...

http://reidmoody.com/#51208 mail order ativan - ativan and alcohol together

Anonyymi kirjoitti...

http://staam.org/#74560 buy tramadol online no prescription usa - buy tramadol legit

Anonyymi kirjoitti...

buy tramadol online usa online pharmacy tramadol - tramadol withdrawal newborns

Anonyymi kirjoitti...

http://bayshorechryslerjeep.com/#1833 xanax drug company - how many alprazolam 0.5mg to get high

Anonyymi kirjoitti...

http://bayshorechryslerjeep.com/#rx xanax - xanax dosages for anxiety

Anonyymi kirjoitti...

louis vuitton handbags joy delinquency of a minor roisterer chicken behind the barriers http://freemasonryinbermuda.com freemasonryinbermuda.com

Anonyymi kirjoitti...

louis vuitton online only you lyrics www louis vuitton psychotherapy cpt codes hesitate lyrics http://freemasonryinbermuda.com freemasonryinbermuda.com