sunnuntai 30. elokuuta 2009

Rauma Invitational

Noniin, Rauma Invitational tuli ja meni. Turkulaisille esittämäämme haasteeseen vastasivat dhyai, jaarinen ja siirtola. Alkuperäistä turnausformaattia vähän kevennettiin ja kaksinpelien sijasta pelattiin nelinpelit Agricolaa ja Le Havrea.Maanviljelys oli yhtälailla hanskassa sekä Raumalla että Turussa ja Agricola päättyi tasapeliin. Le Havressa puolestaan turkulaiset kyykyttivät kokonaispisteissä Raumaa, vaikka pauli pelin voittikin. Omalta osaltani Havre meni penkin alle, kun en onnistunut käynnistämään rahakoneistoani. Lähdin nimittäin sillä mielellä peliin, että en rakenna ainuttakaan laivaa vaan ostan ne. Sitkeästi yritin tahkota rahaa mutta lopulta oli pakko vaihtaa strategiaa ja silloin oli jo liian myöhäistä kamppailla voitosta. Epäonnistumiseen vaikutti erityisen paljon sopivien erikoisrakennusten puuttuminen pakasta. Kokonaisvoitto meni siis Turkuun.

Alussa turnausilmeet olivat tiukat

Virallisen osuuden päätyttyä vaihdoimme vapaalle. Toisessa pöydässä alettiin rutistamaan Age of Steamia samalla, kun maija, siirtola, pauli, kaide ja minä rahtasimme kontteja Containerin merkeissä. Oli se vaan hämärä kaupankäyntiviritys, jossa sopivan hinnan määrittäminen tuntui olevan todella vaikeaa ainakin näin noviisille. Pelin dynamiikkakin oli hyvin mielenkiintoinen. Heti alussa porukka osti tehtaita ja varastoja, jolloin pelistä poistui paljon rahaa. Kun siirtola vielä dumppasi hintoja, oli muidenkin pakko laskea hinnat pohjaan. Huutokaupoissa peliin kuitenkin virtasi pikkuhiljaa lisää rahaa ja hinnat pääsivät ajan myötä nousemaan. Ja ne huutokaupat vasta villejä olivatkin. Aivan järkyttäviä summia huudettin lasteista. Olisi se pitänyt itsekin siinä tajuta, että tämä peli voitetaan toimittamalla tavaraa huutokauppaan. Vaan eipä leikannut, kun siinä vain räimi menemään. Lopputulos oli se, että pauli nappasi päivän toisen voittonsa 166$, kaide oli kakkonen 138$, siirtola kolmas 127$, maija neljäs 109$ ja meitsi ylivoimainen jumbo 84$. Eipä tähän mennessä oikein pelit lähtenyt =)


Mutta vapaalle vaihdettaessa hymykin jo irtosi

Hieman balsamia haavoille sain seuraavassa jaarisen, arin ja vesan kanssa pelatussa Metropolys-pelissä. Loppupisteet olivat hyväkseni 27 - 20(vesa) - 18(jaarinen) - 18(ari). Cayluksen ja Mykerinoksen kaltaisten jäkityspelien jäljiltä mulla oli vähän ennakkoluuloja Ystaria kohtaan. Vielä kaupungin rakennus teemana huomioon ottaen oli yllätys Metropolyksen kohdalla melkoinen. Ei resurssien pyöritystä eikä rahan keräämistä. Pelihän oli jopa leppoinen pelattava. Bidaaminen oli hauskaa ja liikkuvia osia oli mukavan vähän. Täytyykin korjata mielikuvaa Ystarin peleistä.

No ettei vain olisi päässyt neste nousemaan hattuun, niin päivän kolmas turparalli tuli, kun yritin nousta maihin siirtolan hallitsemalla Omaha Beachilla. Saksalainen tehokkuus näytti todellisen luontonsa hautaamalla jenkit rantahietikkoon noin 20 minuutissa. Tuloksena aina tyylikäs 6-0 tappio Memoir '44:ssa.

Tässä vaiheessa päivä jo läheni loppuaan ja väki oli harventunut neljään. Sinetiksi mukavalle päivälle pelasimme vielä yhden erän Colorettoa kokoonpanolla dhyai-jaarinen-siirtola-minä. Onnistuin voittamaan tämänkin kevytpelin. Lauantaina tuli siis oikein urakalla turpaan kaikessa vähänkin raskaammassa ja voitot keveissä pyörityksissä.

Coloreton jälkeen vielä jutskailimme niitä näitä tovin ja tuumimme, että päivä oli varsin onnistunut vaikkei alkuperäistä ideaa turnauksesta päästykään toteuttamaan. Puheissa välähteli yhteistyön säännöllistäminen ainakin vuositasolla, joten saapa nähdä mitä aika tuo tullessaan. Onko se HulluCon, VesitorniCon, HämäräCon vai mikä. Mukavaa oli kuitenkin tutustua siihen porukkaan, jotka tähän asti ovat vain olleet nickejä foorumilla. Kenties HelConissa pääsee jälleen saman pöydän ääreen.

---

Hullu peliviikonloppu jatkui sunnuntaina normaalissa pelipäivässämme. Edellisen päivän turnajaisista sunnuntaihin asti jaksoivat dhyai, pauli ja minä. Vahvistamaan porukkaa paikalle tulivat anselmi ja tällä hetkellä intissä viihtyvä tiku anskun kanssa. Olisi helposti voinut olettaa, että koko edellisen päivän pelailun jälkeen olisi tehnyt mieli pelata jotain kevyempää mutta eijei. Pöytään levitettiin Steam, joka tietenkin on kevennetty versio Age of Steamista mutta ei kuitenkaan mistään aivan keveimmästä päästä. tiku ja ansku muodostivat tagteamin muiden joutuessa tyytymään yksin pohtimaan kuvioitaan.

Ensimmäisen kierroksen vuorojärjestyksestä käydystä huutokaupasta tuli aika erikoinen. anselmi maksoi 1. sijasta 6 rahaa, kun sijat 2-3 menivät seitsemällä rahalla. Tähän vaikutti ilmiselvästi se, että kartan keskellä oli vähintään kahdelle pelaajalle hyvin vahva aloituspaikka, jonne kaikki halusivat. Kilpailu vain kärjistyi jäännössijoista. Itse jättäydyin suosiolla lopulta viimeiseksi, sillä kun huomasin ettei keskelle olisi asiaa, bongailin muutaman vaihtoehdon reuna-aloituksiksi. Tämä saattoi lopulta olla pelin ratkaiseva tekijä, kun selvisin huutokaupasta ilman ainuttakaan lainaa ja sain vieläpä laudalta oma rauhallisen nurkkauksen.

Tästä eteenpäin strategia oli selvä: muutamalla ensimmäisellä kierroksella toinen kuljetus käytettäisiin aina parempaan engineen ja toisella sitten tehdään edellistä pidempi kuljetus. Kun muut pelajaatkaan eivät rakentelussa aiheuttaneet uhkaa, mulle riitti alkupuoliskolla valita joko 1.- tai 2.-rooli.

Pelin osittainen sijoitusten ratkaisu nähtiin kierroksilla neljä ja viisi. Ulottelin siinä vaiheessa lonkeroitani (keltainen) kohti länttä/pohjoista. dhyai (punainen) lähestyi pohjoisesta ja yritti blokata pääsyni sinne. tiku (violetti) hyppäsi blokkausporukkaan sulkien pohjoisen kokonaan. Edellisellä kierroksella anselmi (vihreä) oli aloittanut keskutaan pienen kehäradan poikasen rakentamisen, mikä romuttui kun minä valitsin ensimmäisen rakentaja roolin ja suljin viimeisen sisäänkäynnin violetista kaupungista.



Steamin ratkaisualue

Mulla oli vielä tiedossa mukavia 5-6 arvoisia kuljetuksia, joten kohtuullisen kivasti pääsin jatkamaan. Muut toki virittelivät blokkauksia mutta aika ei riittänyt vaan pääsin voittoon. Lopputulokset olivat minä 38, pauli 32, tiku 31, dhyai 28 ja anselmi noin 20. Vaan olipa kaksijakoinen viikonloppu. Pelkkiä voittoja ja jumbosijoja.

Kommenttini Steamista pelinä on, että on se kyllä parempi kuin Age of Steam. Tai no itseasiassa AoS on kyllä parempi peli harrastajille mutta Steam taipuu paremmin monenlaiseen käyttöön. Mun mielestä se vain on tuskallista laskeskella AoS:ssä jo vuoron alussa, kuinka paljon aikoo rahaa käyttää. Ja jos saa oman laskutoimituksensa tehtyä nopeasti, niin joku toinen kuitenkin miettii pitkään. Kokemus tietysti auttaisi paljon, mutta Steamin suoma mahdollisuus ottaa lainaa missä tahansa pelin vaiheessa nopeuttaa uskomattoman paljon. Steam sijoittuu  raskaudessa AoS:n ja Railroad Tycoonin välimaastoon ollen samalla ehdottomasti jäljessä mainittua parempi.

---

Kaikkien näiden pelien lisäksi viikonloppuna tuli pelattua marian ja maijan kanssa erät Taru Sormusten Herraa ja Blokusta. Jälkimmäisestä ei ole mitään sen erikoisempaa mainittavaa mutta Taru Sormusten Herrasta jätti kyllä ihmetyksen. Miten ko. peli voi olla geekissä edes top-1000:ssa? Taitaa johtua herra Knizian nimestä kannessa. Pelin sääntökirja on aivan haitarista ja sitä myöten pelaaminen ei houkuttele yhtään. Mullakin peli pölyttyi 1,5 vuotta hyllyssä ennen ensimmäistä peliä. No eihän se nyt aivan paska ollut mutta kohtuullisen kertakäyttöinen. Jotenkin ei vain hontsita käydä samoja kirjasta tuttuja tapahtumia kerta toisensa jälkeen läpi.

1 kommentti:

A.Moilanen kirjoitti...

Hahaa, Kai! Meikähän on maailman maailman nopein pelaaja.