torstai 11. syyskuuta 2008

Taktiikkaa ja Strategiaa

Kirjoitellaanpa hieman taktiikasta ja strategiasta. Määritellään aluksi molemmat termit:
  • strategia = pitkän linjan suunnitelma, usein ennen peliä tehty päätös (vrt. linnaan tai kylään panostaminen Cayluksessa)
  • taktiikka = pelitapahtumiin reagointia lyhyellä aikavälillä (vrt. nostettavan kortin valinta Menolipussa)
Ylivoimaisesti suurin osa peleistä tuntuu keskittyvän tuomaan pelaajan eteen vaihtelevan määrän taktisia valintoja. Yleensä hyvinä pidetyissä peleissä valinnat ovat usein vaikeita ja vaikuttavat moneen asiaan. Tietysti valinnan tiukkuuteen vaikuttaa myös pelin luonne ja vuorovaikutuksen määrä. Paljon suoraa vuorovaikutusta sisältävissä peleissä täytyy yleensä tasapainotella oman hyödyn ja vastustajan torppaamisen välillä. Hyvä pelaaja pystyy yhdistämään molemmat. Hyviä esimerkkejä tällaisista peleistä ovat Caylus, Menolippu ja Blokus. Enemmän yksinäiseen puuhailuun painottuvissa peleissä puolestaan taistellaan usein aikaa tai sattumaa vastaan. Valinnoilla suljetaan ovia eikä paluuta enää ole. Esimerkkejä näistä ovat Race for the Galaxy tai Kadonnet kaupungit.

Taktiikkaan läheisesti liittyy myös pelien psykologinen puoli. Kiistämätön tosiasia on, että vastustajien tuntemus auttaa valinnoissa. Itse luen myös puhumalla pelitapahtumiin vaikuttamisen niin sanotun 'Speaker's Actionin' taktiikan piiriin.
Psykologia peleissä on niin vahva takijä, että monet pelit perustuvatkin lähes pelkästään pelaajien mielenliikkeisiin. Kaikkein kuuluisin esimerkki mekaniikaltaan köyhästä mutta silti hermoja raastavasta pelistä lienee pokeri. Nykylautapeleistä tyypillinen pelaajien päiden sisällä käytävä peli on esimerkiksi Fist of Dragonstones. Itse pidän erityisen paljon näistä bluffipeleistä.

Pelkkä loistava taktikointi ei kuitenkaan usein riitä vaan kaiken tekemisen pitäisi olla jonkin strategian mukaista. Muuten sitä vain haahuilee lihapiirakka kädessä ympäri kaupunkia ja eikä pääse mihinkään sisälle. Itte ainakin pyrin ennen peliä päättämään, mihin aion panostaa ja sen jälkeen kaikki onkin paljon selvempää. Hyvissä peleissä voittoisia strategioita on monia ja vastustajista eriävän strategian valinta voi myös olla elinehto. Strategia ei siten pidäkään olla kiveen hakattu vaan sitäkin voi pelinaikana muuttaa. Joka tapauksessa hauskinta ja hedelmällisintä pelaaminen yleensä mielestäni on, kun itsellä on mielessä selvä strategia, jolla pelin asettamaan tavoitteeseen pyrkii. Omasta mielestäni strategia on taktiikkaa tärkeämpi.

"Jos kirjastosta lainaamastasi kirjasta puuttuu sivuja, käy kysymässä sivukirjastosta."

Ei kommentteja: